NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Διαχείριση του εργασιακού στρες εν μέσω πανδημίας και Χριστουγέννων

Διαχείριση του εργασιακού στρες εν μέσω πανδημίας και Χριστουγέννων

​Εν μέσω Χριστουγέννων και καραντίνας, με τις ζωές μας να έχουν αλλάξει δραματικά, σχετικά με την υγεία, την εργασία, τις νέες συνθήκες και τα δεδομένα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψυχική μας υγεία έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα.

Η περίοδος αυτή αναμφισβήτητα ευνοεί και την αύξηση του εργασιακού στρες, λόγω της οδυνηρής και πρωτόγνωρης αλλαγής της ζωής μας. Η πιθανή απειλή της απώλειας της εργασίας και ενδεχομένως και της υγείας, δημιουργεί αναμφισβήτητα πρόσθετο άγχος στους ανθρώπους.

Αρκετοί εργαζόμενοι και προ πανδημίας συχνά βίωναν εργασιακό άγχος, το οποίο επηρέαζε την καθημερινή ζωή τους, ακόμα και την υγεία τους, αλλά τώρα οι συνθήκες και τα αίτια που προκαλούν στρες έχουν αλλάξει.

Για πρώτη φορά στον αιώνα υπήρξε καραντίνα και συνέχιση των εργασιών από το σπίτι με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αυτή η απότομη μετάβαση στην τελε-εργασία δημιούργησε επιπλέον άγχος, αν σκεφτούμε ότι από τις 700.000 περίπου ώρες ζωής του ανθρώπου, κατά μέσο όρο, οι 60.000 ώρες ήταν στο χώρο της εργασίας.

Στις σημερινές συνθήκες που βιώνουμε, ο συνδυασμός της πανδημίας του κορονοϊού, και της γενικότερης ανασφάλειας για το μέλλον, αλλά και των γιορτών, με τις επιπλέον προσδοκίες για να είναι χαρούμενες, κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Οι εργαζόμενοι επηρεάζονται λόγω του στρες σωματικά (πονοκέφαλος, πόνοι στο στήθος, υπέρταση κλπ.), ψυχολογικά (φόβος για το μέλλον, πεσιμισμός, διαρκής εκνευρισμός, κατάθλιψη κ.ά.) και συμπεριφορικά (μειωμένη απόδοση, επιθετικότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος κλπ.).

Είναι χωρίς αμφιβολία καταστάσεις πρωτόγνωρες και διαφορετικές απ’ ότι ήταν τις προηγούμενες χρονιές, αλλά είναι και μια ευκαιρία για να δούμε το πρόβλημα και να εστιαστούμε στη λύση του, γιατί πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

Υπάρχουν αρκετές και διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες, που αφορούν στον νέο τρόπο ζωής μας, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, η ενασχόληση με τη γιόγκα και γενικότερα τη σωματική άσκηση, ο δημιουργικός οραματισμός και ο διαλογισμός, η ενασχόληση με ένα καινούριο χόμπι, το μασάζ κ.ά.

Συγκεκριμένα:

  • Στην αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιμετώπισης του άγχους, θα πρέπει να μη μένει το σώμα αφυδατωμένο, το νερό βοηθά πολύ στην απομάκρυνση των τοξινών.
  • Υπάρχουν διάφορα συστατικά των τροφών που προστατεύουν από το στρες, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.
  • Να γυμνάζουμε το σώμα όσο συχνότερα μπορούμε με γιόγκα, ή με άλλα προγράμματα γυμναστικής που υπάρχουν σε αφθονία στο διαδίκτυο. Η άσκηση βελτιώνει την αναπνοή και γενικότερα νιώθουμε ευεξία. 30΄αερόβια άσκηση, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, συμβάλλει στην απαλλαγή από τις αρνητικές σκέψεις, στην απελευθέρωση ενδορφινών, αλλά και στη μείωση του αισθήματος της μελαγχολίας και της απογοήτευσης.
  • Να μην παραμελούμε το περπάτημα σε κάποιο αλσύλλιο. Η έκθεση στον ήλιο βοηθάει στην έκκριση βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία.
  • Η τεχνική του διαλογισμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς η συστηματική εφαρμογή του συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι σε μελλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
  • Ο δημιουργικός και καθοδηγούμενος οραματισμός είναι επίσης από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου του στρες. Είναι μια πνευματική κατάσταση με την οποία αποκαθιστούμε την εσωτερική μας αρμονία.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης με την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής. Μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα, ενώ γενικά απαιτείται λίγος χρόνος για την εκμάθησή της.
  • Η εξάσκηση στην τεχνική της αυτοπαρατήρησης βοηθάει στο να έχουμε επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Μ’ αυτό τον τρόπο έχουμε την ελευθερία ν’ αλλάξουμε τις σκέψεις μας με πιο ρεαλιστικές, καθώς και τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας.
  • Ο θετικός τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, αποδεχόμενοι τα καινούργια δεδομένα εστιάζοντας στην εξεύρεση λύσης, χωρίς να εστιαζόμαστε στο πρόβλημα. Δώστε σημασία σε εκείνα που πραγματικά αξίζουν και μας ενώνουν.
  • Η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και η συναναστροφή με καλοσύνη και αλληλεγγύη, έστω και τηλεφωνικά, ή μέσω διαδικτύου βοηθάει πολύ, γιατί το μοίρασμα των συναισθημάτων λειτουργεί θεραπευτικά.
  • Η οργάνωση των δραστηριοτήτων που αφορούν τη δουλειά, αλλά και το σπίτι, θέτοντας προτεραιότητες ωφελεί, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο νιώθουμε ότι βάζουμε μια τάξη στη ζωή μας.
  • Να μην ξεχνάμε να γελάμε. Το γέλιο όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα του στρες, αλλά συμβάλει και στη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Επίσης, το γέλιο και το χιούμορ φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και είναι γνωστό πως η ύπαρξη κοινωνικού υποστηρικτικού δικτύου βοηθάει στη μείωση του στρες.
  • Ας προσπαθούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας τη στιγμή που συμβαίνουν και να μην τα καταπιέζουμε κρατώντας τα μέσα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούμε πιο ουσιαστικές σχέσεις, κάτι που τώρα το έχουμε όλοι ανάγκη.
  • Όσο είμαστε στο σπίτι με τους αγαπημένους μας, είναι ευκαιρία να εξασκηθούμε στο μασάζ, το οποίο συμβάλλει στη μείωση του στρες, στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, τη βελτίωση του ύπνου, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος κ.ά.
  • Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις, εμφανίζονται κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά συμπτώματα, σημαίνει πως θα είναι αρκετά βοηθητικό να απευθυνθούμε σε έναν Ειδικό.
  • Μην ξεχάσουμε, τέλος, να θέσουμε τους στόχους μας για το νέο έτος, όπως και κάθε χρόνο, γι αυτό μην το παραλείψουμε ούτε φέτος, αφού πάντα έχουμε την ικανότητα να υλοποιούμε νέους στόχους.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr